Oğlumun isteği doğrultusunda bugünkü menümüz pizza-ayran ikilisi. Biz çok severiz sıcak ya da soğuk, ertesi güne kalınca da nefis olurlar özellikle de hamuru ince olursa.
Bir çok püf noktasını
ruki çok güzel anlatmış, ben kendi hamur tarifimi yaptım ama bir bakmanızda fayda var derim.
Pizza sınırları olmayan bir çeşit. Malzemesi, hamuru sosları her şey sizin damak zevkiniz ve yaratıcılığınızla doğru orantılı. Ben klasik bir pizza hazırladım. Tarifi ayrıntılarıyla anlatmaya çalıştım, hiç de zor değil, daha önce denemediyseniz gün bugün derim.
Malzemeler:
1 yumurta
1/2 su bardağı ılık su
1/2 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı instant maya
un
Üzeri için:
1 yemek kaşığı domates salçası
sosis,
sucuk,
kaşar peyniri,
mısır,
mantar,
kırmızı biber,
sarımsak,
salam vb.
3 su bardağı kadar unu geniş bir kabın içine koyalım ve ortasını havuz gibi açalım. Havuzun içine yumurta, su, süt, şeker ve tuzu ekleyelim. İnstant mayayı unun üzerine serpelim. Önce havuzun ortasındaki sıvıları parmaklarımız ile karıştırdıktan sonra undan yavaş yavaş alıp hamuru yoğuralım. Unumuz az gelecektir kaşıkla azar azar ekleyerek yumuşak ele yapışmayan ama nemli bir hamur elde edelim. Pizza hamuru çok sert olmamalı. Temiz ve geniş bir kabın içini yağla ince bir şekilde sıvayalım. Hamuru içine koyduktan sonra elimizle döndürerek her yerinin yağlanmasını sağlayalım. Üzerini temiz bir bezle örttükten sonra ılık bir yerde dinlenmeye bırakalım.
Hamur dinlenirken bu arada pizza üstüne kullanacağımız malzemeleri hazırlamaya başlayın. Mantarları nemli bir bezle silin yada kabuğunu soyun ama yıkamayın. Mantarlar suyu çektiği için tadı değişir. Mantarları ince ince doğradıktan sonra az yağladığımız kızgın tavada suyunu salıp çekinceye kadar pişirelim. Mantarları çiğden koyarsanız sulanıp pizzanızın lezzetini bozacaktır.
Domates salçasını biraz suyla sulandırıp ketçap kıvamına gelmesini sağlayın. İçine tuz, kekik ve rendelenmiş sarımsağı koyup bir kenara alın. Kaşarları rendeleyerek ayrı bir kaba aktarın. Sosis, sucuk, salam, kırmızı biberi doğradıktan sonra, onları da ayrı bir kaba aktaralım. Domatesleri de ince bir şekilde doğramadan önce ikiye bölüp sıkarak suyunun ve çekirdeklerinin çıkmasını sağlayın.
Mayalanan hamurdan tepsinizin büyüklüğüne göre bezeler kopartın. Ben 30 cm'lik teflon tepside yaptım. Siz isterseniz fırın tepsinizi de kullanabilirsiniz. Tepsiyi hafif yağladıktan sonra merdaneyle unsuz, yağlanmış tezgahta açtığınız hamuru içine yerleştirip kenarda tepsi mayası için 15 dakika daha bekletin. Biraz büyük açarsanız hamur mayalama esnasında toplandığı zaman küçük gelme durumunu yaşamazsınız.
Hamurun kalınlığı size kalmış istediğiniz kalınlıkta açabilirsiniz. Piştikten sonra biraz daha kabaracığını hesaba katarak hamurunuzu açın ki sonra çok kalın bir hamur yemek zorunda kalmayın.
Dinlenen hamura salçalı sosunuzu sürün, üzerine biraz kaşar peyniri rendeleyin ve geri kalan malzemeleri pizzanızın üzerine yerleştirin. dilerseniz üzerine çok az zeytinyağı akıtabilirsiniz. Diğer hamurları da hazırlayıp kenarda bekletebilirsiniz. Bu ölçülerden ince hamurlu üç tane orta boy pizza çıkıyor. Bir parça küçük hamurumu muffin kalıplarına koyup çocuklara minik ekmek olarak verdim. Siz isterseniz artan üst malzemeleri içine koyarak poğaça haline getirebilirsiniz.
250 derecede hamurun altını kontrol ederek 15- 20 dakika rengi dönünceye kadar pişirin. Piştikten sonra fırından çıkarıp üzerine kaşar rendesiyle kapattıktan sonra tekrar fırına koyalım. Kaşar eriyinceye veya sizin istediğiniz renge ulaşıncaya kadar pişirin.